Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Charlie Hebdo випустила обкладинку з Зеленським, яка символізує його знущання з церкви в Україні

У соціальних мережах поширюють фото обкладинки французького сатиричного журналу Charlie Hebdo на якій зображені Президент України Володимир Зеленський, президент Росії Володимир Путін та Ісус Христос. До фотографії додають опис, що обкладинка символізує «гоніння на церкви» Зеленського, яке розлютило навіть Ісуса Христа, якого Путін нібито заспокоює і каже: «Не треба! Ми самі розберемося!». Насправді видання Charlie Hebdo не видавало випуску з такою обкладинкою.

Аналітики проєкту Myth Detector з’ясували, що обкладинка, опублікована французьким сатиричним журналом 5 квітня, не збігається з опублікованими версіями, немає подібних карикатур і на обкладинках спецвипусків Charlie Hebdo. На поширеній обкладинці Charlie Hebdo зазначений порядковий номер (№1603) і дата виходу 5 квітня. Як повідомляє офіційний сайт видання, 5 квітня вийшов журнал із порядковим номером 1602, який має інший дизайн. На обкладинці обіграна тема протестів, спричинених новою пенсійною реформою у Франції.

Російський агітпроп вже не вперше поширює сфабриковані обкладинки різних західних видань, на яких нібито знущаються з українського президента. Так російська пропаганда прагне дискредитувати Володимира Зеленського й створити видимість, що рівень довіри до Президента України на Заході падає. Мовляв, західна спільнота вже починає розуміти, «ким він є насправді».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись