Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж США намагаються привести до влади в Туреччині нового «Зеленського»

Така теза з’явилася в російських пропагандистських медіа, а також в турецьких медіа, які поширюють меседжі, співзвучні з меседжами російської пропаганди. У повідомленнях ішлося про так званий «брудний план» США щодо приведення до влади в Туреччині «Зеленського». Тобто нібито маріонеткового президента, який виконуватиме всі накази своїх кураторів, як буцімто це робить український президент. Автори повідомлень стверджують, що в такий спосіб Вашингтон розв'язуватиме конфлікти з Москвою на всіх можливих фронтах.

На кейс звернули увагу аналітики проєкту EU vs Disinfo. Вони наголошують, що це повторюваний прокремлівський дезінформаційний меседж, який ставить під сумнів українську державність і суверенітет. У таких повідомленнях автори не надають жодних доказів на підтвердження тверджень, висунутих у контексті неспровокованого російського вторгнення в Україну.

Ця дезінформаційна заява намагається очорнити Президента України як маріонетку Сполучених Штатів і Заходу. 

Однак Україна є суверенною і незалежною державою з демократично обраним президентом і парламентом. Україна має дійовий уряд та економіку, вона є членом багатьох міжнародних організацій (наприклад, ООН, Рада Європи також учасником міжнародних угод). З більшістю країн Україна має двосторонні дипломатичні відносини.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись