Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Польський телеканал повідомив про реальні плани Польщі розділити Україну

Такі повідомлення з’явилися у соціальних мережах наприкінці березня. У повідомленнях ішлося, що в нещодавньому репортажі одного з польських телеканалів нібито показали карту, згідно з якою Україна має бути поділена між Росією, Польщею, Румунією та Угорщиною. У публікаціях стверджувалося, що відео актуальне, й на карті видно, що «весь південь і схід України  належатимуть Росії», а західна частина «приєднається» до Польщі, невеликі частини відійдуть до Румунії та Угорщини. Проте це — фейк. Польський канал не показував такої карти у 2023 році.

Як з’ясували аналітики проєкту Correctiv, відео не сучасне, на ньому показаний репортаж польського телебачення 2014 року, в якому російський політик пропонував зокрема Польщі розділити Україну. Польський уряд назвав цю пропозицію «дивною» й такою, яку не можна сприймати серйозно.

Аналітики дослідили, що логотипи польського каналу новин TVP1 можна побачити в онлайн-відеоролику, який шириться в дописах, однак чути на відео не те, що стверджується у дописах: спікер спершу каже польською про «приєднання до нашої території», а потім каже: «[…] Угорщина та Румунія отримали подібну пропозицію. Немає інформації про те, які регіони Росія ще хоче вважати своїми, але в межах сучасної України залишиться лише центральний регіон».

За допомогою зображення з відео та назви мовника аналітики провели зворотний пошук зображення й натрапили на оригінальний репортаж польського телебачення. Він датований 23 березня 2014 року, тому не є актуальним, всупереч тому, що стверджують у соцмережах. 

Російська пропаганда регулярно поширює меседжі про плани Польщі й інших країн анексувати частину України. Насправді такі твердження завжди є бездоказовими, однак потрібні Росії, щоб частково виправдатися, ніби ілюструючи прагнення інших держав загарбати частину України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись