Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні планують заборонити фотографувати кладовища

Така інформація з’явилася в соцмережах. Зокрема, у телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику. Автори повідомлень додавали до публікації скриншот нібито з сайту «Укрінформ», на якому йшлося, що Верховна Рада України планує заборонити фото й фільмування  кладовищ. У «новині», яка нібито з’явилася на сайті Укрінформу, сказано, що «на думку законодавців, публічне висвітлення стану українських цвинтарів може дати цінну розвідувальну інформацію армії Росії, а також створити негативне інформаційне тло в самій країні». Однак все це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Фактчекери з’ясували, що такий законопроєкт у Верховній Раді не зареєстрований. Натомість на сайті парламенту є вже ухвалений закон про створення Національного військового меморіального цвинтаря, але і в ньому нічого не сказано про заборону фото- та фільмування. «Сам “скриншот” “новини” українського новинного агентства — підроблення. На сайті Укрінформу такої новини немає», — пише StopFake.

Такі повідомлення потрібні агітпропу, щоб створити видимість, що ситуація в Україні надто погана: люди масово гинуть, вже немає місця, де їх ховати, а влада нібито намагається приховати масштаби трагедії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись