Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська пошта випустила марки, присвячені дивізії СС «Галичина»

Така інформація з’явилася у грузинськомовному сегменті соцмереж. Зокрема, у фейсбуку. У повідомленнях йшлося, що українська пошта випустила серію марок, присвячених дивізії СС «Галичина». Автори повідомлень не посилалися на слова речниці МЗС Росії Марії Захарової, однак цю інформацію спершу поширила саме вона, ще 27 січня 2023 року. За словами Захарової, марки випустили до 75-річчя дивізії СС «Галичина», до Дня пам'яті жертв Голокосту в Україні. Мовляв, те, що Україна випускає такі марки, свідчить про її нацизм, адже марки буцімто випущені «на честь нацистської дивізії». Це — фейк.

Насправді пошта України не випускали марок, зображених на фото, яке поширюють у дописах. Як пишуть аналітики проєкту MythDetector, марки із зображеннями учасників дивізії СС «Галичина» поширюється в російських ЗМІ та на російськомовних форумах з 2018 року. Крім того, 27 квітня 2018 року посольство Росії в ПАР поширило фото марок у Twitter, де стверджується, що марки випущені в Україні «на честь нацистської дивізії».

Такі марки й справді є, але вони не є офіційними, адже їх випустила група ентузіастів, які досліджують історію дивізії «Галичина». Марки випустили в обмеженій кількості, їх можна придбати на онлайн-аукціонах.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись