Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: «Новий світовий порядок»

Теорія змови (конспірологічна теорія) — це спроба пояснення подій або ситуацій за допомогою змови, що нібито створена впливовою політичною або фінансовою групою, навіть коли є офіційна та підтверджена версія подій. Термін має негативне значення, а явище конспірологічних теорій набуло більшого значення, насамперед у контексті війни Росії проти України.

Однією з теорій змов, яка зараз зʼявляється у межах російської пропаганди, є теорія «нового світового порядку». Словосполучення «світовий уряд» або «глобальний уряд» свідчать про використання саме теорії «нового світового порядку», оскільки вона є популярнішою назвою теорії. Вона не нова й виникла у Сполучених Штатах у XX сторіччі. Своїх сучасних форм теорія набула у 90-х роках, коли стала основою роботи американських праворадикальних та консервативно-християнських сил. Нового розмаху теорія «нового світового порядку» набула на зламі XX та XXI сторіч, коли проникла у популярну культуру, завдяки чому й набула поширення.

Теорія має низку підтечій, однак у цьому матеріалі ми сфокусуємося на апокаліптичній підтечії. Згідно з нею, світом керує нібито тоталітарний глобальний уряд, що хоче або знищити світ повністю або залишити на ньому лише «золотий мільярд». Тобто мільярд людей, які витримали всі випробування. Згідно з повідомленнями пропагандистів, війна проти України і є одним із цих випробувань. У разі цієї теорії «етапність» є важливою, оскільки згідно з позицією конспірологів, «світовий уряд» знищує людство поступово. До прикладу, в анонімних телеграм-каналах, що поширюють проросійську риторику можна побачити дописи, що війна в Україні — лише новий етап плану «світового уряду» зі знищення людства. Її відлуння також можна було почути й з вуст парафіян УПЦ МП. Представники конфесії часто кажуть, що Україну знищують західні еліти.

Також із часом думки щодо того, хто перебуває у «світовому уряді» змінилися. Серед конспірологів популярні такі версії:

  • світовий уряд — це ООН та ЄС (зокрема, одним із символів цієї теорії у західній культурі вважаються чорні гелікоптери, оскільки на думку конспірологів, світовий уряд готується до захоплення території Сполучених Штатів (або будь-якої іншої країни з огляду на цільову авдиторію джерела) за допомогою миротворців ООН, що прилетять на них);
  • це корпорація, до якої входять найбагатші особи планети;
  • це сатаністська сила, що керується Антихристом та наближатиме кінець світу (у ролі Антихриста, на думку конспірологів, можуть виступати останній Папа Римський, президент ЄС, генеральний секретар ООН, один із голів мусульманської держави, голова міжнародної корпорації тощо).

Крім того, «світовий уряд» може охоплювати ілюмінатів (ілюмінатська підтечія), масонів (масонська підтечія) або євреїв (ціоністська підтечія). 

Теорія отримала купу критики від християн на Заході, оскільки вони вважають, що вона культивує «дух страху» та не є підкріпленою Біблійними текстами. 

Пропагандисти використовують її у своїй риториці, щоб спричинити серед людей паніку й сумніви в тому, що відбувається навколо. Фактично, у такий спосіб вони хочуть «замулити» інфопростір й перекласти відповідальність за дії агресора на третю силу. Мовляв, Росія тут ні до чого, це все вибрики «світового уряду», що хоче нас усіх знищити. У країнах пострадянського простору конспірологічні теорії, повʼязані з політикою, працюють ще ліпше з огляду на брак публічного доступу до інформації про політичні процеси в минулому. 

З початку повномасштабного вторгнення пропагандисти почали пояснювати все більше речей, використовуючи теорії змови. Як наслідок, навіть найрозумніші люди можуть піддатися сумнівам, спричиненим конспірологічними теоріями в теперішньому бурхливому світі. Саме тому в цій новій рубриці «Детектор медіа» коротко пояснюватиме історію й зміст окремих теорій змови. Розповідатиме, у який спосіб та з якою метою їх використовує російський агітпроп.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись