Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: теорія «України як колонії НАТО»

Пропагандисти продовжують применшувати успішність саміту НАТО у Вільнюсі. Вони десятиліттями подають альянс як одвічного ворога Росії, який є загрозою світові. 

Найчастіше для української аудиторії російські пропагандисти просувають теорію, згідно з якою, якщо Україна вступить у НАТО, то США захоплять і перетворять її на свою колонію. 

Коріння цієї теорії змови тягнеться з радянських часів, коли громадян СРСР залякували, начебто НАТО хоче знищити населення Союзу. Холодна війна наклала свій відбиток і на сприйняття НАТО українцями. Навіть попри геополітичні зміни та зникнення Варшавського пакту (радянської альтернативи НАТО) українці десятиліттями не були прихильними до Північноатлантичного альянсу. Згідно з соцопитуваннями, пік недовіри українців до НАТО припав на 2006 рік. Скептичні щодо Альянсу меседжі підживлювали проросійські політики та медійники. Зокрема, одним із головних елементів передвиборчої кампанії одіозної Наталії Вітренко була боротьба проти НАТО. У 2008 році на голосування за постанову щодо порозуміння з Альянсом депутати-регіонали принесли кульки та прапори з написами «НАТО — ні». Несприйняття НАТО підживлював і експрезидент Віктор Янукович, обіцяючи Україні «нейтральний статус».

Поширюючи подібні теорії змови, Росія хоче змусити українців залишитись у тенетах радянської ідеології. Так пропагандисти хочуть залякати українців та довести начебто нежиттєздатність української державності. Однак Революція Гідності та агресія Росії проти України посилили підтримку інтеграції України до НАТО не лише серед громадян України, але й у кількох країнах-членах НАТО, як показує соцопитування фонду «Відродження». Українці все ж переконалися в тому, що у країнах-членах НАТО війська Альянсу майже не впливають на життя держав, у яких базуються. До того ж НАТО дуже обережно ставиться до прийняття нових членів. Зокрема, навіть попри великий рівень підтримки серед українського суспільства, сам Альянс не ще не прийняв Україну до свого складу. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись