Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський не віддавав наказу здаватися в полон, а гарнізон «Азовсталі» зробив це, аби зберегти життя

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію, що гарнізон «Азовсталі» нібито здався в полон без наказу Володимира Зеленського, аби зберегти власні життя. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. Операція з відходу з «Азовсталі» була погоджена з керівництвом України, гарнізон виконував наказ вищого військового командування. 16 травня 2022 року командир «Азову» Денис Прокопенко повідомив, що захисники Маріуполя виконали наказ вищого військового керівництва. 17 травня 2022 року Генеральний штаб ЗСУ підтвердив, що командири підрозділів на «Азовсталі» отримали наказ зберегти життя особового складу.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати батальйон «Азов» та захисників Маріуполя, мовляв, вони самі ухвалили рішення вийти з «Азовсталі», а вище військове керівництво не має на них впливу. Нібито зі зрадників українці знову зробили героїв. Раніше ми спростовували фейк про те, що НАТО може залучити батальйони «Азов» і «Кракен» для придушення протестів у Франції.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись