Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Американське видання The Nation опублікувало обкладинку з Володимиром Зеленським, який тримає на повідках леопардів

У грузинському та російському сегменті фейсбуку поширюють нібито обкладинку американського видання The Nation, на якій Володимир Зеленський тримає на повідках трьох наляканих леопардів, поряд з ними лежать міни, а трішки далі під деревом — російські військові в шоломах з літерою «Z». Леопарди буцімто уособлюють передані Україні танки Leopard, які начебто не можуть прорвати російську лінію оборони. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Myrh Detector. Вони встановили, що видання The Nation ніколи не публікувало таку обкладинку. Ба більше, фактчекери зв’язалися з виданням, де підтвердили, що така карикатура не виходила в жодному номері журналу.

Російські пропагандисти систематично поширюють фейкові обкладинки іноземних видань. У такий спосіб вони намагаються висміяти Володимира Зеленського та українську владу й показати, що Захід не підтримує Україну. Раніше ми спростовували фейк, що гумористичний журнал LeMan зобразив на обкладинці Зеленського, прив'язаного до стовпа з палаючою військовою технікою.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись