Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Гумористичний журнал LeMan зобразив на обкладинці Зеленського, який прив'язаний до стовпа з палаючою військовою технікою

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нещодавно турецький гумористичний журнал опублікував обкладинку із зображенням Володимира Зеленського, який прив'язаний до стовпа з палаючою військовою технікою. Також на обкладинці є напис, нібито Зеленський вигукує: «Як чудово, що ми скоро будемо в НАТО!» Це — неправда. 

Фактчекери Центру протидії дезінформації дослідили цей кейс і встановили, що такої обкладинки не існує. На фейковій обкладинці вказано, що це 26-ий випуск 2023 року (2023\26). Хоча насправді випуск з таким номером, що вийшов друком 12 липня, має зовсім іншу обкладинку. 

У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що весь світ налаштований проти України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись