Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський заявив, що легалізує марихуану, аби люди «терпіли біль, стрес та травми»

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях розповідають, як 10 червня 2022 року Верховна Рада зареєструвала законопроєкт про медичний канабіс, який регулює його застосування в різних сферах. Водночас автори дописували, що уже 28 червня під час своєї промови Володимир Зеленський зазначив, що він легалізує марихуану, аби люди «терпіли біль, стрес та травми». 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck, які з’ясували, що під час своєї промови президент справді говорив про потребу розвивати сферу реабілітаційної допомоги в Україні. Одним із кроків є легалізація ліків на основі канабісу. Також зазначив, що він просуває цю ідею, щоб насамперед людям НЕ довелося терпіли біль, стрес та травми. Тобто пропагандисти просто спотворили контекст цитати Зеленського. 

Зеленський не прагне, аби українці «терпіли». Навпаки, він говорив про покращення реабілітаційної сфери в Україні: відкриття центрів, реабілітаційних відділень, підготовку фахівців. Легалізація ліків на основі канабісу є лише одним із кроків до покращення умов реабілітації для військових та постраждалих від війни.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись