Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Заколот Пригожина спланували на Заході

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що засновник терористичної організації у складі російської армії «Вагнер», яка визнана українським парламентом міжнародною злочинною організацією, Євгеній Пригожин насправді служить Заходу та Києву. Відповідно виконує накази західних посадовців. Автори дописують, що насправді заколот спланували на Заході, щоб «вкотре спробувати знищити» Росію. 

Кейс опрацювали фактчекери проєкту EU vs Disinfo, які пояснили, що це безпідставна конспірологічна теорія. Зрештою, автори не навели жодних доказів, що заколот спланували на Заході. Звинувачуючи Захід, пропагандисти намагаються зобразити Росію жертвою змови та неправомірного зовнішнього втручання. Мовляв, росіяни настільки свідомі та згуртовані, що не здатні на жоден заколот. Тобто подібні речі відбуваються лише з волі зовнішніх ворожих сил, а саме — ворожих західних посадовців. 

Як російська пропаганда реагувала на бунт Пригожина, читайте в матеріалі аналітикинь та аналітиків «Детектора медіа».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись