Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українську військову техніку продають на авторинку в Польщі

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, начебто в Польщі на авторинку продають важку техніку з України. Там нібито можна придбати будь-яку бойову машину піхоти (БМП), бронетранспортер (БТР) та інші військові машини, які передавали західні партнери. Автори додають скриншот із сайту з продажу автівок. Це — брехня.

Фактчекери проєкту VoxCheck узялися за цей кейс і визначили, що на сайті польського авторинку немає жодної згадки, що техніку привезли саме з України. Автори не навели жодних вагомих доказів, а отже, це пропагандистський вкид. Авторинок, на якому нібито продають українську техніку, називається Motodemont і розташований у польському місті Казімеж. Це компанія, яка спеціалізується на ремонті спецавтомобілів і вантажних автомобілів. Власне, вони й мають свій офіційний сайт із продажу. Проте фактчекери зазначили, що на жодному із опублікованих оголошень вони не знайшли ознаки перепродажу української техніки.

На сайті представлені старі екземпляри техніки військового призначення, яку виробляли для Збройних сил Польщі. Однак цю техніку не передавали Україні. Наприклад, у продажі на Motodemont є шість варіантів гусеничної військової техніки 1980-х років, п'ять одиниць броньованої колісної техніки, кулемет і пускова установка. Фактчекери підкреслюють, що жодного стосунку ця техніка до ЗСУ не має. 

Нагадаємо, що раніше ми спростовували фейк, буцімто 92-га бригада ЗСУ перепродає автомобілі швидкої допомоги. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись