Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Невідомі поширюють інформацію про виплати «всім, хто має український паспорт»

Це зафіксували фактчекери проєкту «Брехунець». Вони пояснили, що в українському сегменті соцмереж, зокрема в місцевих волинських телеграм-каналах, поширюють інформацію про виплату українцям у розмірі 6600 гривень. Як зазначають автори,  потрібно мати лише український паспорт, аби отримати винагороду. У постах також є низка посилань нібито на регіональні банки, водночас автори закликають перейти за покликаннями. 

Фактчекери запевнили, що така інформація не відповідає дійсності. Не існує жодних виплат «всім українцям». А самі посилання в публікаціях ведуть на випадкові телеграм-канали, які жодного стосунку до того чи іншого регіонального банку не мають. Найбільш імовірно, що в такий спосіб адміністратори каналів прагнуть штучно набрати й збільшити аудиторію. 

Також фактчекери з'ясували, що український уряд та Міжнародна організація з міграції ООН виплачуватимуть одноразову допомогу в розмірі 6600 гривень. Це стосуватиметься постраждалих від підриву росіянами Каховської ГЕС. Можливо, автори зманіпулювали саме цією інформацією, заманюючи людей у свої телеграм-канали. Однак жодної офіційної інформації щодо такої ініціативи адміністратори каналів не надавали.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись