Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк 92-га бригада ЗСУ перепродає автомобілі швидкої допомоги

У телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють оголошення з українського сайту OLX нібито про продаж автомобілів швидкої допомоги. Автори переконують, що незаконним збутом машин займається 92-га бригада ЗСУ. Також вони дописують, що військові спочатку роблять збір коштів на ці машини, а згодом їх перепродають і так заробляють гроші. Тобто наживаються на українцях. До публікацій додають інформацію про збір для бригади (та його результати) і порівнюють машини з оголошеннями на сайті OLX. Це — неправда. 

Проаналізувати кейс вдалося фактчекерам проєкту VoxCheck, які пояснили, що 92-га бригада не продає автомобілі швидкої допомоги, які отримала зі зборів коштів. Марки та вигляд машин на фото зі збором відрізняються від тих, які виставлені для продажу на OLX. Фактчекери дослідили соціальні мережі волонтерів, які здійснюють збори саме для 92-ої бригади ЗСУ. На сторінках публікують заклик до зборів, їхні результати тощо. Автомобілі, які є у постах зі збором та які продають на OLX, різні. Вони відрізняються за маркою та зовнішнім виглядом.

Власне, фактчекери й дослідили сайт OLX щодо продажу автомобілів. Вони зазначили, що авто мають цивільні українські та європейські номери. Тоді як транспорт, який стоїть на обліку військової частини, має військові номери чорного кольору. Це можна побачити в публікаціях про збір коштів для 92-ої бригади. 

Тобто пропагандисти не навели жодних вагомих доказів того, що українські війська перепродають автомобілі, на які раніше збирали кошти. Автори використали рандомні оголошення з платформи OLX, і ці автомобілі жодного стосунку до 92-ої бригади ЗСУ не мають. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись