Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Велика Британія передасть Україні винищувачі разом з екіпажами

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито Велика Британія передає Україні винищувачі з військовими пілотами. Буцімто вони керуватимуть винищувачами, а не українські війська. Автори пояснюють це тим, що, мовляв, українських пілотів довго навчати, ось і відправляють «іноземних найманців» до України. Це — неправда.

Фахівці проєкту VoxCheck узялися за цей кейс і визначили, що Велика Британія не заявляла про те, що надасть винищувачі разом з екіпажами. Тобто це вигадка пропагандистів. Натомість прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак раніше повідомляв, що британські військові навчатимуть українських пілотів на винищувачах. А вже 15 травня 2023 року уряд Великої Британії заявив, що розпочне навчання українських пілотів улітку. Тоді ж Ріші Сунак сказав, що Велика Британія не планує надсилати винищувачі в Україну, тільки навчатиме військових. Отже, Велика Британія не планує передавати Україні як винищувачі, так і свої екіпажі.

Поширюючи цей фейк, пропагандисти підживлюють наратив про боротьбу з «колективним Заходом». Нібито на боці України воюють «найманці», надіслані НАТО. У такий спосіб автори пояснюють невдачі росіян на болі бою. Мовляв, проти них воює весь світ, а не лише Україна.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись