Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж США прагнуть надати Україні систему «Залізний купол», щоб захистити свою зброю

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що у США готові надати Україні ізраїльську систему «Залізний купол», щоб тільки захистити свою зброю. Зокрема, йдеться про зенітно-ракетний комплекс Patriot. Автори посилаються на матеріал міжнародного телевізійного каналу новин PressTV.

Фактчекери проєкту VoxCheck дослідили цей кейс і встановили, що насамперед у матеріалі такої інформації не зазначали. Власне, США розглядали передачу «Залізного купола», щоб посилити протиповітряну оборону України. Пояснили це тим, що система Patriot може збивати балістичні та крилаті ракети, літаки, але є менш ефективною у перехопленні малих дронів, які літають низько. А «Залізний купол» може справлятися з такими дронами. І в матеріалі якраз ішлося, що американські високопосадовці розглядали надання Україні системи купола, зважаючи на низку особливостей його використання. 

Пропагандисти використовують риторику про «захист власної зброї», щоб натякнути на низьку боєздатність української армії. Нібито США хочуть захистити свою зброю, а не Україну й українців. У такий спосіб автори виставляють українських військових некомпетентними. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись