Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Вибуху зсередини Каховської ГЕС «не було», отже, її зруйнували українські війська

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що насправді Каховська ГЕС постраждала від рук українських військових. Мовляв, вони знищили греблю своїми ракетами. Також пропагандисти прикріплюють фотодоказ вцілілої силової установки з машинної зали Каховської ГЕС. За висновками авторів. це доводить, що нібито вибух відбувся ззовні. Вони також дописують, що міжнародні організації про це знають, але мовчать на користь України.

Над кейсом попрацювали фактчекери проєкту VoxCheck, які встановили, що на поширеному фото зображена лише частина вцілілої машинної зали Каховської ГЕС. Інша частина зруйнована вщент. Це не доводить, нібито Каховську ГЕС зруйнували ззовні. Фактчекери продемонстрували фото машинної зали до руйнування ГЕС і з’ясували, що вона набагато більша, ніж те, що показали пропагандисти. 

Крім того, теза про руйнування ГЕС українцями — неправдива. Раніше головний інженер проєкту інституту «Укргідропроєкт» Микола Калінін пояснив, що Каховську ГЕС справді проєктували й будували так, щоб вона змогла витримати удар ззовні. Далі наголосив, що греблю будували, щоб вона витримала будь-який удар ззовні, але не зсередини. Він думає, що це були декілька одночасних вибухів у самій споруді. Тобто ГЕС була замінована зсередини самої будівлі та всього комплексу. Російські війська захопили Каховську ГЕС 24 лютого 2022 року та використовували станцію як військовий об’єкт. Українські війська не мали прямого доступу до гідроспоруди. 

Також у матеріалі The New York Times наведені докази знищення Росією Каховської ГЕС. На це вказує доступ до дамби в російських військових та наявність у них інженерних креслень ГЕС з радянських часів побудови споруди. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись