Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна скоює воєнні злочини, бо «перенесла» війну в українські міста

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що насправді Україна скоює воєнні злочини, перенісши війну у міста. Мовляв, у містах більше людей і вони страждають від того, що військові будують укріплення, «військові бази в лікарнях» тощо. За словами авторів, Сили оборони України зумисне не евакуйовують людей із міст, щоб і мирні українці гинули. 

Фактчекери проєкту VoxCheck узялися за цей кейс і визначили, що такі тези не відповідають дійсності. Вони пояснили, що Україна не скоює воєнних злочинів та не «переносила» війну в українські міста. Оскільки саме Росія з 2014 року скоює воєнні злочини на території України, обстрілюючи мирні міста й тероризуючи мирних людей. І після початку повномасштабного вторгнення українська влада постійно організовує евакуацію з прифронтових територій.

Росіяни обстрілюють українські території, міста й села, відповідно Сили оборони України захищають мирних людей від окупантів. Очевидно, що військові можуть обладнувати територію міста для потреб захисту, не порушуючи при цьому основних прав людини та міжнародного права. Тому твердження про будівництво військових укріплень (або будь-яких фортифікаційних споруд у містах чи селах) і порушення правил ведення війни — безпідставне. Навпаки, це допомагає захистити людей від російських обстрілів. 

За допомогою цього меседжу пропагандисти перекладають відповідальність з агресора на жертву. Ніби українські війська винні, що Україну щодня обстрілюють і вони повинні захищатися. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись