Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський визнав, що США розпочали війну в Україні

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що Володимир Зеленський в інтерв’ю ABC News нібито заявив про «кураторство США в українській агресії» та начебто додав, що «США могли би закінчити конфлікт в Україні будь-якої секунди, оскільки це вони [американці] його розв’язали». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Президент України Володимир Зеленський не робив жодних заяв про те, що США розв’язали війну в Україні. Він підтвердив, що Україна сама ухвалює рішення щодо деокупації своїх територій.

Зеленський прокоментував слова Дональда Трампа про те, що він міг би закінчити війну за 24 години. Президент України сказав, що Трамп уже мав свої 24 години, проте тоді в нього були інші пріоритети. А ще додав, що для України неприйнятний варіант закінчення війни з Росією за рахунок торгівлі власними територіями.

У такий спосіб російські пропагандисти вже вкотре намагаються дискредитувати Володимира Зеленського та погіршити відносини із західними партнерами, розраховуючи на те, що вони зменшать військову допомогу Україні. Раніше ми спростовували маніпуляцію про те, що Єнс Столтенберг відмовив Зеленському потиснути руку.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись