Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни поширили відео танцівника живота Пабло Акости під виглядом Володимира Зеленського

Користувачі російського сегменту фейсбуку і тіктоку поширюють відео, на якому чоловік у блискучому костюмі танцює танець живота, і стверджують, що це Володимир Зеленський. Один із користувачів поставив емодзі з прапором України та написав: «Кожного разу, коли вам потрібно більше грошей… ви повинні влаштувати їм гарне шоу!», натякаючи на західних партнерів. Це — неправда.

На кейс звернули увагу фактчекери медіа Reuters. Насправді на цьому відео танцює не Володимир Зеленський, а танцівник живота Пабло Акоста. Схожі відео він опублікував на своїй сторінці в інстаграмі 1 липня.

У такий спосіб агітпроп намагається принизити і поглузувати з Володимира Зеленського, мовляв, Президенту України доводиться йти навіть на такі крайнощі, аби отримати зброю від західних партнерів. Раніше ми писали про те, що іспанський журнал El jueves опублікував обкладинку, на якій українські військові нібито відмовляються від контрнаступу, та спростовували фейк про те, що в офіційному твітер-акаунті Міноборони України писали, що Зеленський — «голий клоун».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись