Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці бояться відповіді Росії за Кримський міст, тому виїжджають із Києва та створюють затори

Користувачі фейсбуку і твітеру, які транслюють прокремлівську риторику, 17 липня 2023 року поширили відео затору в Україні. На ньому кияни нібито втікають із міста через страх, що Росія завдасть удару у відповідь за вибухи на Кримському мосту. Українці вирішили втікати буцімто після того, як Володимир Путін заявив, що його міністерство оборони готує пропозиції щодо відповіді. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери медіа Reuters. Відео, поширене 17 липня 2023 року, на якому видно затор, насправді зняте торік. Його перепостила користувачка інстаграму lyudaoshomok. За її словами, ролик був знятий 21 серпня 2022 року, й на ньому зафіксовано транспортні засоби, які прямують до Києва.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються залякати українців та посіяти паніку. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що керівник ГУР Кирило Буданов подякував патріотам за спецоперацію в Криму. Також ми розповідали, що писали прокремлівські телеграм-канали про вибухи на Кримському мосту.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись