Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Інтерпол розшукуватиме українців, які втекли від мобілізації у Європу

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, та російські користувачі фейсбуку поширюють інформацію про те, що поліція Харкова нібито передаватиме Інтерполу відомості про громадян України, які втекли від мобілізації до країн Європейського Союзу. Таку заяву буцімто зробив Сергій Болвінов, керівник слідчого управління Нацполіції Харківської області. Це — маніпуляція.

Фактчекери проєкту StopFake дослідили кейс. 14 липня Сергій Болвінов справді написав у фейсбуці про співпрацю з Інтерполом (Міжнародною організацією кримінальної поліції). Проте ця співпраця не через українців, які перебувають у країнах Євросоюзу, як стверджує російський агітпроп. Болвінов заявив, що українські правоохоронці звертатимуться до Інтерполу тому, що хочуть притягти до відповідальності колаборантів, які втекли з України та осіли в ЄС. Російський агітпроп вирвав фразу з контексту.

Маніпулюючи фактами про мобілізацію, російські пропагандисти намагаються дискредитувати українську владу та посіяти паніку в суспільстві. Раніше ми спростовували маніпуляцію, що в Україні для вагітних жінок створили військову форму, щоб відправляти їх на фронт.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись