Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Керівник ГУР Кирило Буданов подякував патріотам за спецоперацію в Криму

Анонімні телеграм-канали та російські ЗМІ, які транслюють прокремлівську риторику, а також низка українських медіа поширили інформацію, що керівник ГУР Кирило Буданов нібито написав у телеграмі про «успішну операцію в Криму» та буцімто подякував «українським патріотам у Криму за додаткові докладні відомості та відео спільної роботи ГУР і ЗСУ». Це — фейк.

На кейс звернув увагу Центр стратегічних комунікацій. Вказаний телеграм-канал, на який посилаються російський агітпроп та українські медіа, — фейковий. Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов не робив подібних заяв про події в тимчасово окупованому Криму. Також подібних заяв немає на офіційних каналах ГУР та Кирила Буданова.

Ба більше, представник пресслужби Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов повідомив Суспільному, що «коментар нібито від імені Кирила Буданова, що вибух на полігоні в Криму справа рук ЗСУ та ГУР, — фейк. Всі наші офіційні сторінки є на сайті Головного управління розвідки України».

Уже не вперше агітпроп намагається дискредитувати керівника ГУР Кирила Буданова та відбілити росіян, звинувативши українців у злочинах. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про Кирила Буданова, нібито він заявив про план знищити 3 мільйони жителів Криму після перемоги. Також ми розповідали, що писали прокремлівські телеграм-канали про вибухи на Кримському мосту.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись