Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Чоловік, який видавав себе за священника, намагався перешкодити кортежу Зеленського у Болгарії

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширили відео, на якому чоловік, що видає себе за священника, намагається перешкоджати кортежу Володимира Зеленського під час його візиту до Болгарії. Він виголошував: «Анафема!» та «Фашистська Україна!», а також кидався на інших чиновників, які виходили з машини. На відео видно, як цього «священника» затримує поліція.

Фактчекери проєкту VoxCheck дослідили кейс. Вони зазначають, що болгарське медіа «Телеграф» написало про чоловіка статтю. На відео — Атанас Стефанов, який видає себе за священника. Насправді ж він є головою громадського об’єднання «Друзі Росії» та прихильником патріарха Кіріла.

Раніше, у березні 2023 року, під час візиту до Йорданки Фандикової, міської голови Софії, Атанас Стефанов скинув український прапор.

Такі дії дискредитують Болгарію, нібито вона підтримує Росію та проти України. Можна зробити хибний висновок, що Україні на Заході не раді, а саму країну вважають нацистською. Раніше ми спростовували фейк про те, що під час візиту до Болгарії Володимиру Зеленському відмовили в постачанні зброї.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись