Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЦРУ розсекретило документ, у якому стверджується, що Степан Бандера був шпигуном Адольфа Гітлера

Користувачі американського сегменту фейсбуку і твітеру поширюють скриншот і посилання на нібито документ, який розсекретили ЦРУ. У ньому йдеться, що український герой Степан Бандера буцімто був «професійним шпигуном Гітлера, відомим як Консул ІІ». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери медіа Reuters. Центральне розвідувальне управління США (ЦРУ) розмістило на своєму вебсайті переклад російськомовної статті з журналу. А користувачі фейсбуку і твітеру помилково сприйняли текст як дані самого ЦРУ. Також дехто з дописувачів поділився обрізаним скриншотом, де не видно частину, яка ідентифікує документ як переклад.

Насправді ж джерело цієї статті про Бандеру як шпигуна Гітлера — випуск 1951 року періодичного видання «Соціалістичний вісник», яке видавали меншовики закордоном.

Агітпроп систематично просуває фейки про Степана Бандеру, аби переконати весь світ у тому, що українці — нацисти. Це дискредитує Україну та українську владу. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що в Україні нібито приховують справжню світлину Степана Бандери з німецьким керівництвом.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись