Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake ЦРУ розсекретило документ, у якому стверджується, що Степан Бандера був шпигуном Адольфа Гітлера

Користувачі американського сегменту фейсбуку і твітеру поширюють скриншот і посилання на нібито документ, який розсекретили ЦРУ. У ньому йдеться, що український герой Степан Бандера буцімто був «професійним шпигуном Гітлера, відомим як Консул ІІ». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери медіа Reuters. Центральне розвідувальне управління США (ЦРУ) розмістило на своєму вебсайті переклад російськомовної статті з журналу. А користувачі фейсбуку і твітеру помилково сприйняли текст як дані самого ЦРУ. Також дехто з дописувачів поділився обрізаним скриншотом, де не видно частину, яка ідентифікує документ як переклад.

Насправді ж джерело цієї статті про Бандеру як шпигуна Гітлера — випуск 1951 року періодичного видання «Соціалістичний вісник», яке видавали меншовики закордоном.

Агітпроп систематично просуває фейки про Степана Бандеру, аби переконати весь світ у тому, що українці — нацисти. Це дискредитує Україну та українську владу. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що в Україні нібито приховують справжню світлину Степана Бандери з німецьким керівництвом.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join