Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна не має права застосовувати касетні боєприпаси, бо підписала конвенцію

Анонімні телеграм-канали та медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що адміністрація Джозефа Байдена постановила постачати Україні касетні боєприпаси, заборонені конвенцією у 2008 році. Агітпроп наголошує, що Україна підписала цей документ, проте попри це українські військові застосовуватимуть їх для атаки на російські міста. А такий тип озброєння є небезпечним для цивільних після війни, якщо боєприпаси не розірвалися. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Радник президента США Джейк Салліван заявив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосовує касетні снаряди, які в 30-40% випадків не розриваються.

Конвенцію про касетні боєприпаси створили у 2008 році, її підписали 123 країни. Однак Україна, США та Росія не є її підписантами. Джозеф Байден також пояснив, що такий тип озброєння передаватимуть Україні через нестачу інших боєприпасів. А міністр оборони України Олексій Резніков зазначив, що українські військові не застосовуватимуть касетні боєприпаси на території населених пунктів Росії та вестимуть строгий облік використання та локалізації, аби потім можна було ці території розмінувати.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати українську армію та владу, наголошуючи, що саме в Україні терористи, які хочуть знищити росіян. Росія прагне виставити себе жертвою, проте саме вона коїть злочини. Раніше «Детектор медіа» розповідав про меседж, що в разі, якщо США нададуть Україні касетні боєприпаси, Росія буде змушена їх застосовувати у відповідь на території України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись