Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Єнс Столтенберг відмовив Зеленському потиснути руку

Інформацію поширили у грузинському сегменті фейсбуку. У повідомленнях ідеться, що під час саміту НАТО Зеленський зустрівся з Генеральним секретарем НАТО Столтенбергом. За результатами зустрічі український президент простягнув руку, а Єнс Столтенберг нібито відмовився потиснути її. Автори дописують, що сотні камер зафіксували цей момент, і як доказ наводять буцімто світлину одного з фотокореспондентів. Це — маніпуляція. 

Грузинські фактчекери проєкту Myth Detector дослідили цей кейс і з’ясували, що це фото зроблене не на саміті НАТО, а 20 квітня в Києві. Це також була зустріч посадовців. На відео зустрічі можна помітити, як президент простягає руку Столтенбергу, котрий у цей момент дивиться на камери і як тільки помічає руку Зеленського, то відразу тисне її. Тобто пропагандисти використали старе відео зустрічі та зробили скриншот вигідного їм моменту. Однак у підсумку Єнс Столтенберг не відмовив Зеленському в рукостисканні. 

Поширюючи цю маніпуляцію, автори прагнуть показати, як  Зеленського нібито не шанують у політичних колах і що його взагалі ігнорують. У такий спосіб вони прагнуть підірвати авторитет українського президента.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись