Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Володимир Зеленський під час візиту до Чехії «поправив черевиком» українську символіку

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, начебто під час візиту до Чехії Зеленський «поправив черевиком» українську символіку. Як доказ автори додають стоп-кадр із відео чеського медіа. Це — брехня. 

За кейс узялися фактчекери проєкту StopFake, які пояснили, що Володимир Зеленський не поправляв ногою українську символіку. А стоп-кадр не відображає того, що трапилося насправді. 7 липня Зеленський спільно з прем’єр-міністром Чехії Петром Фіалою поклали квіти до Меморіалу Оксамитової революції у Празі. Подію знімали багато чеських медіа. Автори зупинили відео на тому моменті, коли Зеленський відходив від меморіалу і його носок був трохи піднятим. Згодом з цього моменту зробили скриншот і подали це за «недбале ставлення» Зеленського до української символіки. 

Однак президент просто підійшов упритул до пам’ятника, став на одне коліно і поклав квіти, обв'язані синьо-жовтою стрічкою. Потім встав і відійшов. Жодних додаткових рухів ногою він не робив.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись