Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Володимир Зеленський під час візиту до Чехії «поправив черевиком» українську символіку

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, начебто під час візиту до Чехії Зеленський «поправив черевиком» українську символіку. Як доказ автори додають стоп-кадр із відео чеського медіа. Це — брехня. 

За кейс узялися фактчекери проєкту StopFake, які пояснили, що Володимир Зеленський не поправляв ногою українську символіку. А стоп-кадр не відображає того, що трапилося насправді. 7 липня Зеленський спільно з прем’єр-міністром Чехії Петром Фіалою поклали квіти до Меморіалу Оксамитової революції у Празі. Подію знімали багато чеських медіа. Автори зупинили відео на тому моменті, коли Зеленський відходив від меморіалу і його носок був трохи піднятим. Згодом з цього моменту зробили скриншот і подали це за «недбале ставлення» Зеленського до української символіки. 

Однак президент просто підійшов упритул до пам’ятника, став на одне коліно і поклав квіти, обв'язані синьо-жовтою стрічкою. Потім встав і відійшов. Жодних додаткових рухів ногою він не робив.  

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join