Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українська ППО влучає в цивільну інфраструктуру

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що українська ППО ще недостатньо ефективна, адже нею керують «некомпетентні» військові. Автори дописують, що Сили оборони України не вміють керувати ППО й самі влучають в українські багатоповерхівки. За їхніми висновками, усі влучання в цивільну інфраструктуру (будинки, магазини, лікарні, дитсадки) відбуваються, мовляв, через непрофесійну українську армію. Водночас як приклад до цієї тези автори до публікацій додають відео «влучання української ППО» в одну з київських багатоповерхівок 13 липня 2023 року. 

Фактчекери Центру протидії дезінформації пояснили, що в ніч проти 13 липня росіяни атакували Київ та область ударними безпілотниками. Власне, на відео зображено наслідки падіння уламків російського БпЛА Shahed-136/131 на житловий будинок у Києві. Пропагандисти просто віддзеркалили ситуацію і почали стверджувати, що будівля постраждала від рук української армії. Хоча це не так. 

Риторику щодо «некомпетентних» військових агітпроп часто використовує, щоб приховати свої злочини проти мирних українців. Тобто всі ракетні чи обстріли дронами росіяни списують на українську армію, яка «невправна». У такий спосіб пропагандисти вибілюють себе та демонізують українських військових, які нібито ціляться в українську цивільну інфраструктуру. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись