Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Єнс Столтенберг відмовив Зеленському потиснути руку

Інформацію поширили у грузинському сегменті фейсбуку. У повідомленнях ідеться, що під час саміту НАТО Зеленський зустрівся з Генеральним секретарем НАТО Столтенбергом. За результатами зустрічі український президент простягнув руку, а Єнс Столтенберг нібито відмовився потиснути її. Автори дописують, що сотні камер зафіксували цей момент, і як доказ наводять буцімто світлину одного з фотокореспондентів. Це — маніпуляція. 

Грузинські фактчекери проєкту Myth Detector дослідили цей кейс і з’ясували, що це фото зроблене не на саміті НАТО, а 20 квітня в Києві. Це також була зустріч посадовців. На відео зустрічі можна помітити, як президент простягає руку Столтенбергу, котрий у цей момент дивиться на камери і як тільки помічає руку Зеленського, то відразу тисне її. Тобто пропагандисти використали старе відео зустрічі та зробили скриншот вигідного їм моменту. Однак у підсумку Єнс Столтенберг не відмовив Зеленському в рукостисканні. 

Поширюючи цю маніпуляцію, автори прагнуть показати, як  Зеленського нібито не шанують у політичних колах і що його взагалі ігнорують. У такий спосіб вони прагнуть підірвати авторитет українського президента.  

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join