Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленського запросили виступити у реабілітаційному центрі для наркозалежних «як добрий приклад для наслідування»

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що  Володимира Зеленського запросили виступити у бельгійському реабілітаційному центрі для наркозалежних «Trempoline». Автори публікації додають скриншоти з бельгійського новинного сайту, який нібито опублікував це звернення. Водночас у зверненні йдеться, що «працівники реабілітаційного центру захоплюються стійкістю Зеленського, а люди, які перебувають на лікуванні, хочуть бути схожими на нього». Автори повідомлень кажуть, що Зеленський може стати прикладом «успішного реабілітованого». Це — неправда. 

Аналітики проєкту VoxCheck дослідили цей кейс та встановили, що реабілітаційний центр «Trempoline» не створював такої реклами, а оголошення зі зверненням до Володимира Зеленського відредагували. Пошук по фото у Google Images показав, що відповідну рекламу поширювали лише російські новинні ресурси. На сайті «Trempoline» та в соцмережах також немає інформації про звернення до українського президента.

Пропагандисти систематично поширюють фейки про українських високопосадовців, зокрема Зеленського, з метою його дискредитації. У такий спосіб агітпроп використовує тактику висміювання й намагається створити ілюзію, що керівництво України зневажають у Європі. Натякаючи, що Зеленський «успішний реабілітований», а люди, які перебувають на лікуванні від наркозалежності, «хочуть бути схожим на нього», автори повідомлень вкотре називають Президента України наркоманом. Раніше пропагандисти поширювали повідомлення про фейкові графіті з Зеленським у публічних місцях, фейкові обкладинки журналів тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись