Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Польщі рекламують пральний порошок із зображенням Зеленського

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що у Польщі нібито запустили рекламну кампанію прального порошку з зображенням Володимира Зеленського. Автори повідомлень додають, що рекламу транслюють на всіх національних каналах Польщі. Як доказ до публікації прикріпили ймовірний скриншот із рекламного ролика.  Це — неправда. 

Аналітики проєкту VoxCheck звернули увагу на цей кейс та визначили, що зображення відредагували за допомогою графічного редактора. Також вони перевірили фото в спеціальному інструменті, за допомогою якого можна пересвідчитися, чи деякі елементи попередньо додали на зображення. Відтак, фахівці переконалися в тому, що «скриншот» фейковий, оскільки після перевірки вони помітили додані елементи на зображенні. Крім того, за словами аналітиків, в іноземному сегменті соцмереж не було жодних згадок про рекламну кампанію чи існування такого прального порошку. Аналітики наголошують, що на фото вони натрапляли лише в російському сегменті соцмереж. 

Поширюючи такий фейк, пропагандисти хочуть дискредитувати Зеленського, якого нібито зневажають у Європі. Раніше пропагандисти поширювали повідомлення про фейкові графіті з Зеленським у публічних місцях, фейкові обкладинки журналів тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись