Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж У Європі запроваджують кампанію боротьби з поширенням зброї масового ураження через Україну

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що у Європі, зокрема в Іспанії, бояться «можливих ядерних загроз від України». Саме тому, за словами авторів, керівництво Іспанії запроваджує кампанію боротьби з поширенням зброї масового ураження, щоб убезпечити себе від «провокацій України».

Аналітики проєкту EU vs Disinfo звернули увагу на цей кейс та встановили, що це чергова конспірологічна теорія російської пропаганди, яка не має жодних доказів. Імовірно, як пояснюють аналітики, підґрунтям цієї конспірологічної тези стала нарада з національної безпеки Іспанії, яка відбулася в лютому. На нараді ухвалювали проєкт національної стратегії боротьби з поширенням зброї масового ураження. Як і зустріч, так і проєкт документа не мали жодного стосунку до України, оскільки обговорювалися лише заходи національної безпеки. Тим більше жодних заяв від високопосадовців Іспанії щодо так званого «захисту від України» не було. 

Поширюючи цей меседж, пропагандисти хочуть переконати, що Україна — агресорка й вона здійснює так звані провокації й тероризує європейців. У такий спосіб автори повідомлень використовують тактику віддзеркалення, приписуючи свої дії опонентам. Оскільки залякування та «ядерний шантаж» — один зі способів російського агітпропу досягнути своїх цілей. 

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» також спростовував фейк, у якому стверджувалося, що в Україну нібито завезли радіоактивні речовини для підготовки провокацій проти Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись