Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні забороняють усім іноземним громадянам бути донорами крові

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях йдеться, що з 1 березня 2023 року донорами крові зможуть бути лише «чистокровні українці, а усім іноземним громадянам заборонено». Автори повідомлень до публікації додають ймовірне оголошення, у якому йдеться про цю заборону. Нібито таке «оголошення», за словами авторів, поширив український сервіс з пошуку лікарів «DOC.UA», адже на ньому зображений логотип сервісу.  Це — неправда. 

Аналітики проєкту «По той бік новин» звернули увагу на цей кейс та визначили, що оголошення несправжнє. Ігор Ліскі, Голова наглядової ради групи компаній «Ефективні інвестиції», до складу яких входить і «DOC.UA», спростував створення цього «оголошення». Як він пояснив, сервіс не займається збором крові та працівникам не могли надходити пропозиції, наприклад, від Міністерства охорони здоров’я щодо так званих змін у системі збирання крові, адже це поза їхньою компетенцією. Окрім цього, Ігор Ліскі підтвердив, що жодного такого оголошення від імені сервісу «DOC.UA» не створювали.

Водночас аналітики наголошують, що в Україні можуть здавати кров як і українці, так й іноземці, які мають постійну посвідку на проживання в Україні. Донором крові або плазми крові може бути кожен дієздатний громадянин України віком від 18 років, який має вагу не менше 50 кг та пройшов відповідне медичне обстеження у медичному закладі перед забором крові та не має протипоказань.

Поширюючи такий фейк, пропагандисти підживлюють наратив про українців-нацистів, які нібито визнають лише так званих «чистокровних українців» і зневажають усіх інших. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись