Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж У США планують провести мирні переговори з Росією, оскільки саме Америка веде війну пліч-о-пліч з Україною проти Росії

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що у США планують провести переговори з Росією, щоб «якось домовитися задля досягнення миру». Автори наголошують, що це буцімто США воює з Україною проти Росії, а відтак Америка самостійно ухвалюватиме рішення щодо переговорів з Росією. 

Аналітики проєкту EU vs Disinfo звернули увагу на цей кейс та визначили, що ця теза безпідставна та не має жодних доказів. Захід підтримує Україну військовою та фінансовою допомогою та не бере безпосередньої участі у війні. Крім цього, західні партнери діють за принципом не обговорювати питань, що стосуються України, без України. Тобто Україна також є учасником усіх міжнародних процесів, ніхто не може ухвалювати рішення від імені України без відома українського керівництва. 

Як зазначають аналітики, між США та Європою немає суттєвих розбіжностей у позиції щодо війни Росії проти України. У висновках Ради Європейського Союзу від 9 лютого 2023 року однозначно зазначили, що ЄС підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно. Країни Заходу, зокрема й США, рішуче налаштовані допомогати Україні до її перемоги. 

Поширюючи такий меседж, пропагандисти хочуть переконати, що Україна є нібито маріонеткою в руках Заходу, який діє у власних інтересах та не зважає на українців. Водночас російський агітпроп просуває тезу про перемир'я як єдиний спосіб припинення війни, аби з Росією на міжнародній арені рахувалися й намагалися «якось домовлятися».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись