Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні забороняють усім іноземним громадянам бути донорами крові

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях йдеться, що з 1 березня 2023 року донорами крові зможуть бути лише «чистокровні українці, а усім іноземним громадянам заборонено». Автори повідомлень до публікації додають ймовірне оголошення, у якому йдеться про цю заборону. Нібито таке «оголошення», за словами авторів, поширив український сервіс з пошуку лікарів «DOC.UA», адже на ньому зображений логотип сервісу.  Це — неправда. 

Аналітики проєкту «По той бік новин» звернули увагу на цей кейс та визначили, що оголошення несправжнє. Ігор Ліскі, Голова наглядової ради групи компаній «Ефективні інвестиції», до складу яких входить і «DOC.UA», спростував створення цього «оголошення». Як він пояснив, сервіс не займається збором крові та працівникам не могли надходити пропозиції, наприклад, від Міністерства охорони здоров’я щодо так званих змін у системі збирання крові, адже це поза їхньою компетенцією. Окрім цього, Ігор Ліскі підтвердив, що жодного такого оголошення від імені сервісу «DOC.UA» не створювали.

Водночас аналітики наголошують, що в Україні можуть здавати кров як і українці, так й іноземці, які мають постійну посвідку на проживання в Україні. Донором крові або плазми крові може бути кожен дієздатний громадянин України віком від 18 років, який має вагу не менше 50 кг та пройшов відповідне медичне обстеження у медичному закладі перед забором крові та не має протипоказань.

Поширюючи такий фейк, пропагандисти підживлюють наратив про українців-нацистів, які нібито визнають лише так званих «чистокровних українців» і зневажають усіх інших. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join