Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Польщі рекламують пральний порошок із зображенням Зеленського

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що у Польщі нібито запустили рекламну кампанію прального порошку з зображенням Володимира Зеленського. Автори повідомлень додають, що рекламу транслюють на всіх національних каналах Польщі. Як доказ до публікації прикріпили ймовірний скриншот із рекламного ролика.  Це — неправда. 

Аналітики проєкту VoxCheck звернули увагу на цей кейс та визначили, що зображення відредагували за допомогою графічного редактора. Також вони перевірили фото в спеціальному інструменті, за допомогою якого можна пересвідчитися, чи деякі елементи попередньо додали на зображення. Відтак, фахівці переконалися в тому, що «скриншот» фейковий, оскільки після перевірки вони помітили додані елементи на зображенні. Крім того, за словами аналітиків, в іноземному сегменті соцмереж не було жодних згадок про рекламну кампанію чи існування такого прального порошку. Аналітики наголошують, що на фото вони натрапляли лише в російському сегменті соцмереж. 

Поширюючи такий фейк, пропагандисти хочуть дискредитувати Зеленського, якого нібито зневажають у Європі. Раніше пропагандисти поширювали повідомлення про фейкові графіті з Зеленським у публічних місцях, фейкові обкладинки журналів тощо.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join