Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Зеленського запросили виступити у реабілітаційному центрі для наркозалежних «як добрий приклад для наслідування»

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що  Володимира Зеленського запросили виступити у бельгійському реабілітаційному центрі для наркозалежних «Trempoline». Автори публікації додають скриншоти з бельгійського новинного сайту, який нібито опублікував це звернення. Водночас у зверненні йдеться, що «працівники реабілітаційного центру захоплюються стійкістю Зеленського, а люди, які перебувають на лікуванні, хочуть бути схожими на нього». Автори повідомлень кажуть, що Зеленський може стати прикладом «успішного реабілітованого». Це — неправда. 

Аналітики проєкту VoxCheck дослідили цей кейс та встановили, що реабілітаційний центр «Trempoline» не створював такої реклами, а оголошення зі зверненням до Володимира Зеленського відредагували. Пошук по фото у Google Images показав, що відповідну рекламу поширювали лише російські новинні ресурси. На сайті «Trempoline» та в соцмережах також немає інформації про звернення до українського президента.

Пропагандисти систематично поширюють фейки про українських високопосадовців, зокрема Зеленського, з метою його дискредитації. У такий спосіб агітпроп використовує тактику висміювання й намагається створити ілюзію, що керівництво України зневажають у Європі. Натякаючи, що Зеленський «успішний реабілітований», а люди, які перебувають на лікуванні від наркозалежності, «хочуть бути схожим на нього», автори повідомлень вкотре називають Президента України наркоманом. Раніше пропагандисти поширювали повідомлення про фейкові графіті з Зеленським у публічних місцях, фейкові обкладинки журналів тощо.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join