Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Євросоюз дає Україні гроші, але, попри те, що в країні війна, вимагає повернення боргів і не йде на реструктуризацію

Такий меседж протягом останніх днів шириться у проросійських телеграм-каналах. Зокрема, стверджується, що у березні Україна отримала від фінансових структур 3,5 мільярдів доларів, і тепер повинна повернути ці гроші в еквіваленті 5 мільярдів. У деяких повідомленнях також додають, що Україна повинна повертати й інші свої борги, а українська влада, на відміну від колишнього президента України Петра Порошенка, не може домовитися про реструктуризацію боргу в умовах війни, як експрезидент домовився під час проведення АТО. Можна припустити, що меседж поширюють для того, щоби дисредитувати союзників України — ті країни ЄС, які підтримають нас у боротьбі з Росією, й показати, що не такі вони й союзники, якщо вимагають повертати борги.

Насправді ж питання щодо повернення боргів — складне й неоднозначне і в умовах війни майже неможливо дізнатися всієї інформації про повну допомогу й підтримку від країн-союзників. Нещодавно "Детектор медіа" вже описував, чому в умовах війни у медіа не повинно бути всієї правди про війну. Зокрема, й про те, що для нашої підтримки роблять союзники.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись