Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Два українські банки — Mono та Приват, скасували кредитні канікули для своїх клієнтів, які діяли на період воєнного стану

Інформація про те, що ці банки скасували кредитні канікули для своїх кілєнтів поширюється у соціальних мережах, зокрема, у телеграм-каналах. У повідомленях йдеться, що ці банки тепер списують відсотки за кредитами, заганяючи українців у «мінуси». Однак як з'ясували фактчекери проєкту «Брехунець», це — маніпуляція. «Кредитні канікули — це пільгові умови договору, коли клієнти мають право не вносити обов'язковий мінімальний платіж, що особливо актуально у випадку перебування у зоні бойових дій чи через втрату доходу. Кредитні канікули за кредитними картками ПриватБанку діють до 1 червня 2022 року. Отже, можемо зробити висновок, що кредитні канікули – це пільгові умови договору, коли клієнти мають право не вносити обов'язковий мінімальний платіж, банк не штрафуватиме за прострочені платежі, але вони не означають відсутність процентів за користування кредитними коштами. Не знайшли ми і інформації про скасування кредитних канікул на сайті Monobank», — пишуть фактчекери.

У ПриватБанку пояснили, що продовжують нести повну відповідальність за депозити українців незалежно від обставин й додають, що стандартні умови пільгового періоду картки залишаються незмінними. Додатково до «канікул», у березні ПриватБанк встановив кредитну ставку 0,001%, практично зробивши користування кредитними коштами безплатним. «Ми зробили це, щоб підтримати всіх наших клієнтів і усвідомлюючи більш нагальні проблеми, з якими зіткнулась країна. Наш банк і клієнти розуміють, що банківська система повинна працювати, аби забезпечувати і передову, і тил. Економічний фронт також дуже важливий для перемоги. І тому, з 1 квітня ми частково повернули деякі тарифи, при цьому знизивши їх порівняно з довоєнним рівнем. Так, зараз встановлено пільговий розмір кредитної ставки на рівні 1,7%, що є вдвічі меншим, ніж до війни. Проценти нараховуватимуться і у травні, але до 1 червня за кредитними канікулами погашення платежу не буде обов'язковим», – пояснили фактчекерам у банку. Відповідно, повідомлення про те, що банки скасували кредитні канікули і нараховують відсотки, які «заганяють українців у мінуси» наразі є маніпуляцією.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись