Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Біженець з України визнав, що українські прикордонники катують мирних жителів

Це твердження масово поширюється у соціальних мережах. Зокрема, у постах цитують уривок інтерв'ю «біженця з України» іспанському телебаченню, в якому він нібито визнає факт тортур мирних жителів з боку українських прикордонників. Як пише StopFake, відео, яке розповсюджується, починається зі слів гостя новинної програми на телеканалі «Antena» про те, що його та ще вісім чоловіків на кордоні України та Польщі нібито «хотіли побити» українські прикордонники. На підставі цього твердження користувачі мережі пишуть про те, що Олег – саме так звати гостя програми – підтверджує факт тортур мирних громадян українськими «силовиками». Однак як зазначають фактчекери, уривок інтерв'ю, що поширюється, вирваний з контексту і вводить користувачів мережі в оману.

«З повної версії інтерв'ю Олега дізнаємося, що чоловік на момент інтерв'ю вже зробив кілька безуспішних спроб виїхати з України. За його словами, він із ще кількома чоловіками намагався перетнути спочатку українсько-угорський кордон, а потім українсько-польський через різні пропускні пункти, але українські прикордонники відмовляли йому у праві виїзду з України. Він стверджує, що 6 днів не міг покинути межі країни через дії співробітників Державної прикордонної служби України, які відправили його на допит, поводилися дуже грубо до нього, кидали йому паспорт в обличчя та інше. Насправді ж дії співробітників прикордонної служби відповідають нормам українського законодавства в умовах воєнного часу», — пишуть фактчекери. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись