Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк «Азов» захопив у Маріуполі іноземні судна

Така інформація поширюється у російських пропагандистських ЗМІ та соціальних мережах. У повідомленнях пропагандисти стверджують, що «українські націоналісти», і, зокрема, полк «Азов», який зараз захищає Маріуполь, нібито захопили в Азовському морі два іноземні судна — «Царівна» та «Леді Аугуста» й відповідно — утримують у заручниках їхні екіпажі. Як пише StopFake, пропагандисти також стверджують, що полк «Азов» нібито веде мінометний вогонь у цивільних судах, перешкоджаючи евакуації їхніх екіпажів. Насправді це — неправда.

Як пише StopFake, інформацію про те, що «Азов» нібито захопив Царівну спростували одразу два відомства Болгарії — Міністерство закордонних справ та Міністерство оборони. StopFake також не вдалося знайти жодних фактів, що підтверджують захоплення судна Леді Аугуста. «Окрім цього, правозахисники неодноразово фіксували факт обстрілу цивільних судів російськими військами», — пишуть фактчекери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись