Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Нідерландах масові протести проти постачання зброї Україні

У мережі поширюють відео нібито масових протестів у Нідерландах. Користувачі стверджують, що люди нібито протестують проти надання зброї Україні та вимагають відновити ферми, які збанкрутіли внаслідок санкцій проти Росії. Це — маніпуляція. 

У Нідерландах справді відбулися протести, однак вони не мають жодного стосунку до постачання зброї Україні. Демонстранти виступали проти ініціативи уряду запровадити цифрову валюту центрального банку. Фактчекери VoxCheck встановили, що протести відбулися в Амстердамі 5 лютого 2023 року. Організатор демонстрації та учасники протесту вважають, що уряд намагається обмежити свободу громадян витрачати гроші анонімно та на власний розсуд і технологію можуть використати для контролю за суспільством Нідерландів. У вимогах демонстрантів не йшлося ні про надання зброї Україні, ні про відновлення ферм.

Агітпроп намагається створити видимість, що рівень підтримки України в країнах Європи падає. Пропагандисти й раніше поширювали фейкові повідомлення про протести проти постачання зброї у Франції, Німеччині, Чехії, Словаччині, Молдові, Бельгії тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись