Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Недопущення російських та білоруських спортсменів до Олімпіади — расизм

Закордонні проросійські ресурси пишуть, що російських та білоруських спортсменів дискримінують, оскільки не дають змоги брати участь у міжнародних змаганнях навіть під нейтральним прапором. Мовляв, країни Балтії, Польща та Велика Британія створили коаліції з боротьби проти росіян і білорусів. На думку пропаганди, це — расизм. Також пропагандисти пишуть, що уряди втручаються у спорт, замість того, щоб займатись справами державної ваги. На поширення меседжу звернули увагу аналітики EU vs Disinfo.

Виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету 28 лютого 2022 року справді рекомендував міжнародним спортивним федераціям та організаторам спортивних заходів «не запрошувати та не допускати участі російських і білоруських спортсменів і офіційних осіб у міжнародних змаганнях». Таке рішення пов’язане з повномасштабним вторгненням Росії в Україну й в жодному разі не може кваліфікуватись як расизм. Пропагандисти використовують підміну понять, щоб зобразити росіян і білорусів жертвами.

Зараз триває обговорення можливої участі росіян та білорусів в Олімпіаді 2024. Однак, група з 35 країн, включаючи Велику Британію, Німеччину, США, Францію і Японію, домовилася вимагати відсторонення російських і білоруських спортсменів від участі в ОІ-2024. 

Росіяни використовують міжнародні заходи для просування дезінформації,  створення провокацій і скандалів, якими потім користається російська пропаганда. За словами президента України, присутність представників держави-агресора на змаганнях — це маніфестація насильства і беззаконня.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись