Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні закликають до «геноциду росіян»

Російські медіа пишуть, що нібито «київський режим» має намір влаштувати геноцид росіян. Мовляв, радник Офісу президента України Михайло Подоляк в ефірі одного з українських телеканалів закликав «знищувати росіян тисячами» щодня. Нібито для цього Заходу потрібно негайно надати Україні танки, ракети та літаки. Це не так.

Російські медіа вирвали з контексту слова Михайла Подоляка. Насправді він говорив про перспективи закінчення війни та висловив думку, що для якнайшвидшого завершення бойових дій та деокупації українських територій Збройним силам України необхідно, щоб втрати російської армії становили близько 5 тисяч окупантів. Саме цю фразу Подоляка російські медіа вирвали з контексту та використали для створення «новини» про «геноцид росіян». Тобто Подоляк говорив про російських військових, які прийшли з війною в Україну, а не про росіян загалом.

Як пише StopFake, Україна, відповідно до міжнародних норм та Статуту ООН, має повне право використовувати будь-які доступні їй засоби для оборони від російської агресії. Захист від ворога на суверенній території не є геноцидом. 

Російські медіа навмисно використовують тактику підміни понять та зображають Росію «стороною, що постраждала», а не країною-агресоркою. Хоча саме вчинки російської армії на тимчасово окупованих територіях назвали геноцидом українців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись