Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Конгресмени США пропонують віддати частину території України Росії

Російські медіа з посиланням на матеріали видання The Washington Post пишуть, що  нібито «багато» конгресменів США від Республіканської партії виступили «за відмову України від частини її територій на користь Росії». У деяких публікаціях уточнюють, що йдеться  про майже половину республіканців. Це — маніпуляція.

У матеріалі The Washington Post Аарон Блейк аналізує кілька нещодавніх досліджень громадської думки у США щодо підтримки України. Як пише StopFake, повідомлення про «пропозиції конгресменів» вигадали пропагандисти.

У статті Блейк зазначає, що зараз підтримка України в США залишається переважно двопартійною. Результати опитування враховують партійну прихильність респондентів до демократів чи республіканців. За результатами дослідження Fox News, більшість демократів (61%) вважає, що Україна виграє війну. Водночас 43% прихильників республіканців вважають, що Росія перемагає. 

Під час іншого опитування від Інституту Геллапа у респондентів запитали, що мають зробити США: «підтримати Україну у поверненні територій, навіть якщо це означатиме продовження війни» чи «швидко завершити конфлікт, навіть якщо це надасть можливість Росії зберегти за собою територію України». Більшість республіканців (53%) виступили за підтримку України, водночас 41% був готовий схвалити захоплення Росією української території задля припинення війни. Більшість прихильників Демократичної партії (81%) обрали перший варіант відповіді й лише 16% підтримали можливі територіальні поступки для закінчення війни.

Російська пропаганда систематично маніпулює результатами опитувань громадської думки задля створення враження, що за кордоном підтримка України незначна. Раніше пропагандисти маніпулювали результатами опитувань щодо постачання зброї Україні у Німеччині, США, Франції тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись