Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Голова оборонного комітету Бундестагу хоче відрядити німецьких солдатів в Україну

У соціальних мережах поширюють відео нібито з інтерв’ю  Голови  оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн. Вона каже, що німецьких солдатів потрібно відрядити на війну в Україну. Це — фейк.

Відео, яке поширюють у соцмережах, скомпільоване з вирваних з контексту фраз. Як зазначають фактчекери проєкту Correctiv, насправді в інтерв’ю політикиня пояснювала свої очікування до кандидата на посаду міністра оборони Німеччини після звільнення Крістін Ламбрехт. Зокрема, слова Штрак-Ціммерманн стосувалися того, що міністр відповідатиме за людей, які за його чи її рішенням йтимуть на війну. Тобто йшлося, що міністр оборони загалом відповідає за керівництво військом, а не про участь німецьких військових у російсько-українській війні. Ба більше  — Голова оборонного комітету Німеччини не ухвалює рішень щодо місії німецької армії. Також фактчекери не знайшли жодних доказів того, що Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн колись позитивно висловлювалася щодо розміщення німецьких солдатів в Україні. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись